​OESO in het geweer tegen brievenbusfirma’s

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt met nieuwe regels paal en perk aan fiscale voordelen van multinationals als IKEA. De organisatie heeft hiervoor maandag een voorstel gepresenteerd.

Landen kunnen met de regels internationale bedrijven aanpakken die belasting ontwijken doordat ze slim gebruik maken van verschillen in belastingregimes. Multinationals worden onder meer verplicht om per land uit de G20 inzicht te geven in hun activiteiten. Daarnaast doet de organisatie een aantal aanbevelingen rond renteaftrek, die landen desgewenst zelf kunnen omzetten in wetgeving. De OESO presenteert naar verwachting begin volgend jaar een plan voor implementatie van de nieuwe regels.

Stef van Weeghel, internationaal hoofd belastingbeleid bij adviesorganisatie PwC, noemt het project ‘ongelooflijk ambitieus en riskant’. Hij voorziet dat multinationals door de plannen vaker te maken krijgen met dubbele belastingen, waardoor mogelijk de wereldhandel wordt belemmerd. “Op korte termijn staat dit op gespannen voet met de doelstelling van de OESO om de welvaart te bevorderen”, aldus Van Weeghel in Het Financieele Dagblad.

Internationaal opererende retailers als McDonald’s, IKEA , Starbucks en Amazon maken gebruik van gunstige belastingconstructies in bijvoorbeeld ons land en Luxemburg. Ook het Nederlandse kledingconcern WE Fashion raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat de retailer jarenlang met aantrekkelijke fiscale constructies in Luxemburg had gewerkt. Amazon zou volgens ander onderzoek 13,6 miljard euro aan omzet via het land hebben weggesluisd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!