​‘Belastingdeal met Starbucks is illegaal’

De Nederlandse fiscus heeft ten onrechte gunstige belastingafspraken gemaakt met Starbucks. Dat is volgens de Frankfurter Allgemeine de conclusie van de Europese Commissie na onderzoek naar de constructie.

De Amerikaanse koffieketen hoeft door bepaalde afspraken in Nederland minder belasting te betalen en dat is ongeoorloofde staatssteun, aldus de onderzoekers. De uitkomsten van het onderzoek worden woensdag officieel bekendgemaakt. In principe zou Starbucks het belastingvoordeel moeten terugbetalen, zegt hoogleraar Ben Van Rompuy van de Vrije Universiteit van Brussel in Het Financieele Dagblad. Hij acht de kans daarop echter klein, omdat het vrijwel ondoenlijk is om het bedrag uit te rekenen dat de koffieketen had moeten afdragen.

Brussel is al geruime tijd bezig met een onderzoek naar belastingafspraken tussen lidstaten van de Europese Unie en multinationals. Ook Amazon en IKEA liggen onder vuur vanwege vergelijkbare deals. Amazon zou bijvoorbeeld mazon zou 13,6 miljard euro aan omzet via constructies in Luxemburg hebben weggesluisd.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteerde onlangs nieuwe regels om dergelijke fiscale voordelen in te perken. Multinationals worden onder meer verplicht om per land uit de G20 inzicht te geven in hun activiteiten. De OESO presenteert waarschijnlijk verwachting begin volgend jaar een plan voor implementatie van het voorstel.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!