'Starbucks moet miljoenen terugbetalen aan fiscus'

Nederland moet per direct twintig tot dertig miljoen euro aan onbetaalde belastingen terugvorderen van Starbucks. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de Europese Commissie woensdag bekend maakt, melden bronnen aan de NOS.

De Belastingdienst en Starbucks stelden in 2007 een zogenoemde advanced pricing agreement op. Daarin werd afgesproken Starbucks de royalty's voor het recept voor het roosteren van koffiebonen naar een brievenbusfirma in Groot-Brittannië mocht overmaken. De keten mocht de royalty’s aftrekken van de winst. Omdat die bijna net zo hoog waren als de winst die de koffieketen in ons land maakte hoefde de retailer bijna geen belasting hoefde te betalen.

Het onbetaalde bedrag moet naar verluidt worden teruggevorderd in de vorm van een naheffing vennootschapsbelasting. De definitieve omvang van het terug te betalen bedrag hangt af van de meest recente omzetcijfers van Starbucks. Hoewel Nederland door deze regeling verboden staatssteun bood, hoeft ons land geen boete te betalen.

Het onderzoek naar Starbucks is onderdeel van een breder onderzoek van Brussel naar belastingafspraken tussen lidstaten van de Europese Unie en multinationals. Ook Amazon en IKEA liggen onder vuur vanwege vergelijkbare deals. Amazon zou bijvoorbeeld mazon zou 13,6 miljard euro aan omzet via constructies in Luxemburg hebben weggesluisd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!