'Nieuwe outletcentra zijn onverantwoord'

De komst van een nieuw outletcentrum heeft grote nadelige gevolgen voor omringende gemeenten. “Plannen die boven de markt hangen, zoals in Assen en Winschoten, zijn niet verantwoord”, zegt secretaris vestigingszaken Jildau Schuilenburg van Detailhandel Nederland.

De gemeente Assen wil een outletcentrum bouwen dat qua omvang net zo groot is als de winkelleegstand in de binnenstad. Dat plan is volgens de belangenvereniging ‘de druppel die de emmer doet overlopen voor de winkeliers van Nederland’.

De drie bestaande outletcentra zouden de Nederlandse consument en toestroom aan toeristen al voldoende bedienen. Ook INretail is fel tegenstander van de bouw van nieuwe outlets. Die brancheorganisatie wijst vooral op de nadelige effecten voor de kledingbranche in de lokale binnenstad.

IVBN, de belangenorganisatie voor institutionele beleggers, wil dat nieuwe winkels zoveel mogelijk ingepast worden in bestaande winkelgebieden. “We moeten zuinig zijn op de Nederlandse fijnmazige detailhandelsstructuur”, aldus beleidsadviseur Sieuwerd Ermerins.

CityWorks, Strabo en B@S Consultants concluderen uit onderzoek naar de haalbaarheid van een outlet nabij het TT-Circuit in Assen echter dat de negatieve effecten voor bestaande winkels aanvaardbaar zijn. Het nieuwe koopjescentrum haalt naar verwachting voldoende klanten en omzet, waarmee het volgens de bureaus aan een behoefte voldoet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!