​IKEA-oprichter betaalt na decennia weer belasting

Oprichter Ingvar Kamprad van IKEA heeft voor het eerst in veertig jaar weer belasting betaald in Zweden. Over 2014 moet hij circa zeshonderdduizend euro afdragen over onder meer zijn vermogen, zo meldt het dagblad Dagens Nyheter.

Kamprad maakt nog deel uit van het bestuur van Ingka Holding, de moedermaatschappij van IKEA Group. Zijn zoon Mathias heeft sinds 2013 de dagelijkse leiding over de woonwarenhuisketen. Het vermogen van de oprichter wordt door Bloomberg geschat op circa 39,2 miljard euro.

Kamprad verhuisde in de jaren zeventig naar Zwitserland, omdat hij het niet eens was met het belastingstelsel in zijn thuisland. Sinds vorig jaar woont hij weer in Zweden, waardoor hij weer belasting moet afdragen. Het land loopt volgens landelijke media desondanks circa achthonderd miljoen euro mis aan belastinginkomsten. IKEA staat geregistreerd in landen met een aantrekkelijker fiscaal klimaat, zoals Nederland, Liechtenstein en Luxemburg.

De fiscale constructies van multinationals als IKEA liggen recentelijk onder een vergrootglas. De Europese Commissie doet onderzoek naar belastingafspraken tussen lidstaten en bedrijven als IKEA en Starbucks. De EU oordeelde onlans dat de Amerikaanse koffieketen ten onrechte circa 25 miljoen euro te weinig belasting heeft betaald na afspraken met de Belastingdienst. Het onbetaalde bedrag moet worden teruggevorderd in de vorm van een naheffing vennootschapsbelasting. Starbucks gaat tegen dat vonnis in beroep.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!