Nederlandse huishoudens hebben tijdens de kredietcrisis minder uitgegeven aan duurzame consumptiegoederen. Waar huishoudens in 2008 nog voor 177 miljard euro aan spullen bezaten die ze meer dan een jaar regelmatig gebruiken, lag de waarde vorig jaar nog op 167 miljard euro. Dat meldt het CBS.

Gedurende de kredietcrisis nam de aanschaf van duurzame consumptiegoederen volgens het statistiekbureau fors af, terwijl de waardevermindering onverminderd doorging. Vooral op meubelinrichting, auto’s en andere voertuigen werd bezuinigd. Het aandeel van woninginrichting binnen het totale bezit nam tussen 2008 en 2014 af van 24 naar 22 procent. Deze daling hangt samen met de malaise op de woningmarkt, aldus het CBS.

Het aandeel van huishoudelijke apparaten nam in dezelfde periode juist toe van zestien naar zeventien procent. Ondanks de crisis was er veel vraag naar nieuwe elektrische apparaten zoals smartphones en tablets. Ook het aandeel van textiel en kleding steeg iets, van 10,3 naar 10,8 procent.