'Friese detailhandel wacht zware jaren'

Van de tien tot twintig grote winkelsteden die in ons land over blijven bevindt zich er geen in Friesland. De provincie neemt een speciale positie in binnen ons land, zegt Jan Meerman van Detailhandel Nederland in de Leeuwarder Courant.

De detailhandel staat voor drie uitdagingen: de oplopende winkelleegstand, de groei van het online winkelen en het compact en compleet houden van het winkelaanbod in de binnensteden. Leeuwarden, Sneek, Drachten en Heerenveen kunnen nog aan die laatste uitdaging voldoen, maar alle andere plaatsen krijgen volgens Meerman een rol als ‘boodschappen-plus’. “Wel een supermarkt en een slager, maar of er in plaatsen met minder dan tienduizend inwoners ook nog ruimte is voor mode en schoenen? Wij denken van niet.”

De scheidend voorzitter van de belangenorganisatie wijst erop dat de provincie en een aantal gemeenten geen detailhandelsvisie hebben. Daarnaast is Friesland niet vertegenwoordigd bij een landelijke bijeenkomst met minster Henk Kamp van Economische Zaken en heeft geen enkele gemeente aangegeven hulp nodig te hebben. “Zestig anderen wel. Ook grote, zoals Rotterdam”, aldus Meerman.

Gedeputeerde Sander de Rouwe gaat nu om tafel met de lokale wethouders van economische zaken om te kijken of een gezamenlijke aanpak haalbaar is. Het signaal van de belangenorganisatie is stevig, stelt hij. “Het vraagt om een eigen Friese benadering waarin we gezamenlijk de risico's bespreken en kansen benutten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!