'Faillissementsspook blijft retail bedreigen'

Hoewel het totale aantal faillissementen in ons land verder afneemt, zitten retailbedrijven nog altijd in moeilijk vaarwater. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius op basis van eigen gegevens.

Het aantal faillissementen in ons land loopt dit jaar terug met twintig procent en volgend jaar met vijftien procent. De situatie verbetert, maar dat geldt volgens hoofdeconoom John Lorié niet voor alle sectoren. “Zo zorgt in de retail een structurele verandering in de manier waarop consumenten hun geld uitgeven ervoor dat lang niet alle bedrijven profiteren van het economische herstel.”

Het aantal wanbetalingen in de elektronicabranche steeg tussen september en oktober bijvoorbeeld met veertig procent ten opzichte van de eerste acht maanden van dit jaar. Dat is volgens Atradius het gevolg van achterblijvende verkopen in consumentenelektronica, ondanks dat de totale consumentenbestedingen toenemen. De kredietverzekeraar wijst op het faillissement van BAS Group en zegt weinig verbetering te verwachten. Alleen etailers als Coolblue en Wehkamp profiteren volgens Atradius van een prijsbewuste consument.

Andere non-foodsectoren zoals fashion en woonwinkels zien hun omzetten wel toenemen als gevolg van toenemende consumptieve bestedingen. De marges staan daar echter onder druk, vooral door de groeiende populariteit van online shoppen. Online retail zal volgens Atradius een steeds groter marktaandeel krijgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!