Per saldo verwacht bijna de helft van de retailers volgend jaar meer omzet in de boeken te kunnen schrijven. Daarmee zijn ze optimistischer dan het bedrijfsleven, waarbij per saldo 28 procent op een hogere omzet rekent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS, dat het saldo berekent door het percentage ondernemers dat een omzetafname verwacht, af te trekken van het percentage dat een toename verwacht.

De rooskleurige verwachtingen zijn te danken aan het groeiende consumentenvertrouwen en consumptie door huishoudens. In oktober lag het consumentenvertrouwen bijvoorbeeld op het hoogste punt van de laatste acht jaar.

Met name supermarkten en warenhuizen zijn positief gestemd over 2016. Ruim zestig procent verwacht volgend jaar meer omzet te boeken. Binnen de elektronicabranche geldt dat voor veertig procent van de retailers. Deze percentages zijn hoger dan gemiddeld in het bedrijfsleven (37 procent).

Retailers die niet vanuit een fysieke winkel opereren zijn echter minder vaak optimistisch. Van de ambulante handelaren rekent twintig procent op omzetgroei, terwijl dat voor pure players op zestien procent ligt.

Hoewel veel ondernemers uit onder meer de horecabranche groei van de werkgelegenheid verwachten, zijn retailers op dit punt minder positief. Per saldo denkt nog geen drie procent zijn personeelsbestand volgend jaar uit te breiden. Zowel binnen de supermarkten en consumentenelektronica, e-commerce, tankstations als warenhuizen wordt minder werkgelegenheid verwacht.