​Nieuwe franchisecode moet impasse doorbreken

Een advocatenvereniging heeft een alternatief opgesteld voor de Nederlandse Franchise Code. Dat verdrag is niet evenwichtig en onpraktisch, stelt de Vereniging distributie-, franchise- en agentuurrecht (DFA) in Het Financieele Dagblad.

Volgens de concepttekst van de Nederlandse Franchise Code (NFC) moeten franchisers toestemming vragen aan franchisenemers voor grote wijzigingen. “Op die manier zouden een paar franchisenemers een hele formule lam kunnen leggen en is er geen sprake meer van een gelijk speelveld tussen franchisegevers en concerns zonder franchising”, aldus voorzitter Tessa de Mönnink van DFA.

De franchisebranche moest afgelopen jaar in opdracht van minister Kamp (Economische Zaken) tot een gezamenlijke gedragscode te komen om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Dat proces verloopt moeizaam. In de week voorafgaand aan de presentatie van de conceptcode stuurden diverse grote retailorganisaties been gezamenlijke brandbrief naar de schrijfcommissie omdat ze zich niet konden vinden in het verdrag. De branche werkt sindsdien een nieuwe code, maar vooralsnog zonder concreet resultaat.“Waar de NFC beoogt de samenwerking te verbeteren en de partijen dichter bij elkaar te brengen, heeft ze tot nu toe alleen maar geleid tot polarisatie”, aldus De Mönnink.

Lees op RetailWatching meer over de NFC en de kritiek van retailers op het verdrag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!