Om de binnenstad te beschermen mogen Batavia Stad en wijkwinkelcentra in Lelystad niet verder groeien. Het Stadshart zal daar namelijk te grote concurrentie van ondervinden, stelt het college van burgemeester en wethouders. Dat meldt Omroep Flevoland.

Het is één van de maatregelen die de gemeente wil nemen naar aanleiding van een rapport over het Stadshart. Daarin raadt adviseur Paul Tankink volgens de Stentor aan het winkelcircuit compact te maken, leegstand te bestrijden, de kwaliteit van het openbaar gebied te versterken, de samenwerking tussen alle betrokkenen naar een hoger plan te tillen en de marketing en promotie te versterken.

Eind vorig jaar kondigden meerdere grootwinkelbedrijven aan Lelystad te verlaten als de gemeente het centrum niet op korte termijn aantrekkelijker zou maken. De lokale ondernemingsvereniging stuurde daarvoor een brandbrief, die was ondertekend door onder meer HEMA, H&M, La Place en The Sting.

Batavia Stad werd destijds door brancheorganisatie INretail aangewezen als de boosdoener. Dat outletcentrum wil eind volgend jaar 45 winkels extra openen. Die geplande uitbreidingen kunnen doorgaan, maar nieuwe verzoeken worden in principe afgewezen.

Lelystad kent verder meerdere wijkwinkelcentra, die volgens wethouder Janneke Sparreboom niet hoeven te verdwijnen. Huidige winkels als een supermarkt, drogist en bakker kunnen blijven, maar verdere groei zou ten koste gaan van de binnenstad.