Sun Capital trekt stekker uit V&D

V&D moest uitstel van betaling aanvragen toen Sun Capital niet langer bereid was de bestaande financiering voort te zetten en het liquiditeitstekort aan te vullen. Dat laat de warenhuisketen woensdag weten in een persbericht.

De directie van V&D Group (V&D Warenhuizen en La Place) heeft gisteren met goedkeuring van de Raad van Commissarissen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Die is inmiddels verleend en Kees van de Meent en Hanneke De Coninck‐Smolders zijn tot bewindvoerders aangesteld.

Nadat de V&D Group eerder dit jaar dreigde te bezwijken onder hoge loon‐ en huurkosten, voerde de nieuwe directie een omvangrijke herstructureringsoperatie door. Afspraken met vakbonden, verhuurders en leveranciers leidden tot een structurele kostenverlaging voor 2015 en daarna. De nieuwe strategie, winkelformule en assortiment zouden in het eerste kwartaal van 2016 in de vestigingen worden uitgerold.

De onderneming werd de afgelopen maanden echter geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, 'waaronder de warme weersomstandigheden in november en december'. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. Aandeelhouder en financier van de groep Sun Capital wilde die liquiditeitsbehoefte niet langer afdekken en de bestaande financiering voortzetten. De onderneming kan daardoor niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen.

De vestigingen van V&D en La Place blijven open om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn. Alleen de webshop wordt tot nader order gesloten. ”Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen”, zegt ceo John van der Ent. “We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken.”

De geest is uit de fles; V&D gaat failliet, stelt retailkenner Rupert Parker Brady op RetailWatching. "2016 zou het jaar van de omslag worden met een kleinere V&D op tal van locaties en meer La Place. Dat sprookje is uitgeblazen door de grote boze wolf uit Amerika", aldus Parker Brady. Lees zijn analyse hier.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends