'V&D wil verder zonder Sun Capital'

Een aantal directieleden van V&D stapt op als Sun Capital betrokken is bij een doorstart. Datzelfde geldt wanneer een andere private equity-partij die op Sun lijkt naar voren stapt, meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

Het management van V&D ziet ruimte om door te starten met circa dertig vestigingen en de La Place-formule. De foodformule zou dan op termijn worden omgebouwd tot een franchiseorganisatie. Sun Capital wil La Place daarentegen als losse formule van de hand doen om een deel van zijn investeringen in V&D terug te krijgen. De eigenaar van de keten zou daarnaast een klein aantal warenhuizen willen doorstarten, zonder La Place.

Vanuit het V&D-management is weinig enthousiasme over met name het laatste scenario. Er is veel verontwaardiging over het feit dat Sun de stekker uit het bedrijf trok, terwijl de keten net gered was. De warenhuisketen had een strategie voor de komende jaren ontwikkeld, maar kampte door onder meer tegenvallende najaarsverkopen met een liquiditeitstekort. Sun wilde dat gat niet langer vullen, waarna uitstel van betaling werd aangevraagd. Op 31 december volgde het faillissement.

Sun Capital is volgens retailkenner Rupert Parker Brady eigenlijk de enige serieuze kandidaat voor het warenhuisconcern. Dat is ongewenst, vindt hoogleraar retail Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen. "De eigenaar heeft er twee weken geleden de stekker uitgetrokken door niet met de benodigde veertig miljoen euro over de brug te komen", schetst hij in De Telegraaf. "Dat zegt toch iets over het vertrouwen dat ze in de onderneming hebben."

Nu V&D failliet is, moeten de kansen op een doorstart groter worden. Het faillissement is dan ook ‘niet het einde van V&D en La Place’, stelde het winkelbedrijf vorige week. Inmiddels hebben tientallen geïnteresseerde partijen zich bij de bewindvoerders gemeld. Zij zijn bezig met het inventariseren van de schuldeisers en denken later deze maand duidelijkheid te kunnen geven over de toekomstscenario’s van de keten.

V&D wijst erop dat zijn eerder opgestelde plan voor de komende jaren nog niet van tafel is. Die strategie gaat uit van het behoud van alle filialen, aldus een woordvoerder. “Garanties kunnen we echter niet geven. Er wordt in ieder geval alles aan gedaan om er zo veel mogelijk uit te halen voor schuldeisers en om zo veel mogelijk banen te behouden.” In totaal hebben circa achttienhonderd crediteuren nog 53 miljoen euro tegoed van het warenhuisconcern.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!