Koolhaas knapt het KaDeWe op

Het Kaufhaus des Westens, kortweg KaDeWe, gaat op de schop. Niemand minder dan Rem Koolhaas mag het historische warenhuis in Berlijn nieuw leven inblazen.

Het KaDeWe werd in 1907 geopend en beschikt over zo’n zestigduizend vierkante meter aan verkoopoppervlak. Daarmee is het iets kleiner dan Harrods in Londen, maar nog altijd het grootste warenhuis van het Europese vasteland. In ruim honderd jaar tijd is echter veel veranderd in de winkelstraat. Was het KaDeWe bij zijn opening nog het schoolvoorbeeld van de moderne retail, tegenwoordig wordt er een stuk anders gewinkeld. V&D kan daarover meepraten. OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, kwam daarom met het voorstel waarmee de winkel weer een tijd vooruit kan.

De winkel wordt opgedeeld in vier kwadranten, die volgens het platform de Architect elk een verschillende architectonische en commerciële invulling krijgen gericht op verschillende doelgroepen: klassiek, experimenteel, jong en generiek. Daardoor ontstaan er vier kleinere warenhuizen onder één dak, met allemaal een eigen ingang aan de straat. Ook de roltrappen krijgen vier verschillende vormen.

Er wordt volgens Duitse media zes tot acht jaar voor de renovatie uitgetrokken. Wanneer de verbouwing van start gaat is nog niet duidelijk.