'Megabouwmarkt funest voor de binnenstad'

Gemeenten zien niet wat ze kapot maken als ze flinke hoeveelheden vierkante meters verkopen aan bouwmarktketens. “Gemeen zijn vaak kortzichtig”, stelt lector Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen in Tubantia.

Pen vindt het onbegrijpelijk dat gemeenten als Almelo en Hengelo miljoenen steken in de vernieuwing van de binnenstad, maar ook een megabouwmarkt van Bauhaus en Hornbach buiten het centrum toestaan. Daar worden namelijk niet alleen dhz-artikelen, maar ook planten, woningdecoratie, verlichting, keukens en badkamers verkocht. “Dus wat denk je dat er gebeurt met je meubelzaken, badkamerwinkels en verlichtingsspecialisten in je binnenstad?”

Nieuwe bouwmarkten buiten het centrum maken volgens Pen het mkb kapot. “En de bezoekersstroom naar je binnenstad droogt op.”

De regio Twente spant de kroon met het toestaan van bijna vijftigduizend nieuwe winkelmeters, stelt de lector. Het argument dat deze bouwmarkten voor nieuwe werkgelegenheid zorgen is volgens hem een wassen neus. “De banen komen er niet echt bij: door de moordende concurrentie vallen er allerlei winkels om waardoor je per saldo niks nieuws creëert.”

Bauhaus en Hornbach willen de komende jaren nog eens tien tot twintig bouwmarkten openen. Gezien de omzetontwikkeling is er eerder minder dan meer behoefte aan bouwmarkten, zei retailexpert Bert Keizer onlangs al. Hij denkt dat binnenkort één van de ketens failliet gaat. “Welke? Tja, zeg het maar.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends