​Consumentenbond luidt noodklok over contactloos betalen

Contactloos betalen is veel minder veilig dan banken en consumenten denken. Het is mogelijk om voor duizenden euro’s contactloos te laten afschrijven, stelt de Consumentenbond.

Hoewel consumenten en ook veel banken denken dat bij betalingen boven de vijftig euro een betaalpas moet worden gebruikt, blijkt dat volgens een onderzoek van de Consumentenbond niet zo te zijn. Wel is het zo dat bij hogere bedragen een pincode moet worden ingetoetst, maar contactloos betalen kan nog steeds.

Dit betekent dat criminelen grote bedragen, tot de normale pinlimiet van meestal 2500 euro, contactloos kunnen rollen met een mobiel pinapparaat. Daarvoor is wel een pincode nodig, maar die is volgens de Consumentenbond eenvoudig te bemachtigen voor criminelen door af te kijken of een infraroodfoto te maken van een net gebruikte geldautomaat.

Er zijn in Nederland nog geen gevallen bekend van de vorm van contactloos zakkenrollen waar de Consumentenbond voor waarschuwt, stelt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland tegenover NOS. "En mocht het wel voorkomen, dan zal de bank de schade vergoeden." Wel erkent hij dat banken hun klanten soms niet juist informeren.

Nederland is het snelst groeiende land binnen de eurozone als het gaat om contactloos pinnen, bleek in september uit cijfers van MasterCard. “Wij zien dat de groei nu vooral wordt aangejaagd door de retailer”, zei een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland daarover.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!