'Twintigduizend winkels in de gevarenzone'

Een recordaantal winkels loopt dit jaar een zeer hoog risico te verdwijnen. In totaal gaat het om 20.625 vestigingen, of veertien procent van alle panden binnen winkelgebieden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Retail Risk Index van onderzoeksbureau Locatus.

Bij deze winkels is de kans tussen de 26 en 31,5 procent dat ze binnen een jaar stoppen. Ze worden omringd door veel leegstand en stoppers en kampen met besmettingsgevaar, stelt directeur Gerard Zandbergen. “Hoe hoger de leegstand, des te meer ondernemers in de directe omgeving die stoppen.”

Uiteindelijk komen dit jaar 12.500 winkels leeg te staan, zegt Zandbergen tegenover NU.nl. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen nog 13,5 procent van de winkels een zeer hoog risicoprofiel kende. In 2014 lag dat percentage nog op 10,9. Van de ondernemers die drie jaar geleden een zeer hoog risicoprofiel hadden is inmiddels meer dan de helft gestopt.

De knelpunten zitten volgens Zandbergen in de winkelgebieden in Limburg, Drenthe en Overijssel, terwijl Noord-Holland, Utrecht en Flevoland het juist overwegend goed doen. Dat laatste geldt ook voor binnensteden, met de centrumgebieden van Amsterdam en Utrecht als meest positieve uitschieters.

Locatus ziet verder dat het aantal nieuwe retailers verder toeneemt. Vorig jaar waren er meer dan twaalfduizend starters. De data laten volgens Zandbergen zien dat het aantal winkels in Nederland de komende jaren ‘niet dramatisch, maar slechts met enkele procenten zal afnemen’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!