Belastingafspraken IKEA naar Tweede Kamer

De Tweede Kamer krijgt in een besloten briefing inzage in de afspraken van de fiscus met IKEA. Het initiatief daarvoor komt van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie, meldt het ANP.

De Europese politieke partij De Groenen stelde vorige week in het Europees Parlement dat Europese landen naar schatting ruim een miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen, doordat de meubelketen onder meer via Nederland belasting ontweek. "Het is oneerlijk dat multinationals als IKEA hun geld zo wegsluizen dat ze amper belasting hoeven te betalen, terwijl een kleine meubelzaak wel gewoon netjes belasting betaalt”, zei Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks daar donderdag over. Hij wil weten welke mazen in de wet moeten worden gedicht om dit te kunnen voorkomen.

IKEA zou de holding waarin de winkels zijn ondergebracht dividend laten uitkeren aan een onderneming dat het intellectueel eigendom van IKEA bezit. Daardoor blijft er minder bedrijfswinst over en hoeft er minder vennootschapsbelasting te worden betaald. Er wordt momenteel ook al gekeken naar de belastingontwijking door bedrijven als Google, Starbucks en Apple.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!