Het schimmenspel rond BAS Group

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching

Sinds BAS Group is overgenomen door Relevant Holdings, stapelen de onduidelijkheden rond de verschillende winkelformules en de nieuwe eigenaar zich op. Zo volgt het plotselinge verdwijnen van Dixons uit het straatbeeld een maand nadat de toekomst van die formule ‘niet in gevaar’ zou zijn. Zelfs of de koop eigenlijk wel volledig is afgerond, blijft onduidelijk.

“Relevant Holdings is momenteel hard bezig met de wederopbouw van Dixons en iCentre”, zo verklaarde een woordvoerder van het concern eind januari tegenover RetailNews als reactie op geruchten over financiële problemen. Op de kop af een maand later wordt bekend dat de resterende 32 winkels van Dixons voorgoed op slot gaan en dat de formule verdergaat als webwinkel. Volgens de officiële verklaring omdat ‘een toekomst als online retailer de beste perspectieven biedt voor Dixons’. Maar uit het faillissementsverslag van de curator blijkt dat de nieuwe eigenaar de overname niet op tijd heeft kunnen betalen en daarvoor een boete heeft moeten betalen. Dat multimiljonair Michel Perridon zich op het laatste moment uit de deal terugtrok, zorgde voor 'enkele spannende dagen', aldus curator Jan Padberg. Het scheelde niet veel of de deal was geklapt, maar op 31 december werd na langdurige onderhandelingen alsnog geclosed, mede omdat voor het zoeken naar een nieuwe koper geen tijd meer was.

BAS Group was het moederbedrijf van Dixons, iCentre en MyCom en ging begin oktober failliet. Een kleine week later werd bekend dat Relevant Holdings alle drie de formules overnam. Een flink aantal winkels ging direct na het faillissement al dicht en dat bleef zo. Dixons hield er 32 over, MyCom 22. Alleen iCentre raakte geen van zijn 24 vestigingen kwijt. Relevant Holdings zei bij de overname de intentie te hebben om de ‘omnichannelfocus’ van de drie winkelformules voort te zetten.

Afbrokkelen
Een flinke uitbreiding van het portfolio van Relevant Holdings, zo leek het. Achter de schermen was het afbrokkelen daarvan echter al snel begonnen. Op dezelfde dag dat de overname werd beklonken, werd MyCom alweer van de hand gedaan en overgenomen door een van zijn franchisenemers en de voormalig commercieel manager. Die directe doorverkoop was ‘conform plan’, volgens Relevant Holdings. De officiële reden was dat ‘de activiteiten van een pur sang computerspecialist als MyCom en een telecomretailer als Relevant Holdings beide een scherpe focus verdienen’. Een verzelfstandiging van MyCom was daarom ‘voor beide partijen de beste optie’, aldus voorzitter Henk Kamsteeg van de raad van commissarissen van Relevant Holdings.

Relevant Holdings heeft altijd ontkend in geldproblemen te zitten. Maar zelfs na het afstoten van MyCom lijken die er nog te zijn, want de koop van de andere twee formules blijkt nog helemaal niet voltooid. Volgens bronnen van Quote moest een groot deel van de koopsom voor die twee formules nog betaald worden. De deadline daarvoor zou half februari afgelopen zijn en Kamsteeg zou op zoek zijn naar nieuwe geldschieters. Paradigit-eigenaar Arjen de Koning, die eerder al interesse toonde in BAS Group, werd daarbij begin februari genoemd. Maar een paar dagen later ging zijn eigen winkelketen failliet en het werd even stil, tot deze week. Toen werd bekend dat Dixons de resterende 32 winkels sluit en verder gaat als online pure player. Tot zover dus de ‘omnichannelfocus’ van deze formule.

Dat de overnamesom in delen zou worden betaald is conform gemaakte afspraken, zegt een woordvoerder van Relevant desgevraagd. Verwacht wordt dat dat binnen enkel weken kan worden afgerond. Intussen heeft Relevant naar eigen zeggen voldoende liquide middelen om te investeren. De integratie van iCentre verloopt volgens plan en met alle belangrijke leveranciers, waaronder Apple, zijn nieuwe afspraken gemaakt. iCentre presteert de laatste weken zelfs ‘boven verwachting’, zo zegt het concern. Relevant zegt de komende maanden fors te investeren in onder meer het vernieuwen van de fysieke winkelomgeving en de adviesvaardigheden van de medewerkers van de formules die het nog in de winkelstraat heeft. Naast iCentre zijn dat alleen nog Phone House en Optie1. Enkele Dixons-winkels worden waarschijnlijk omgebouwd tot een van deze formules. Hoeveel, wanneer en welke: dat is zoals zoveel in deze zaak nog onduidelijk.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in