Agressieve expansie Kruidvat

De drogisterijketen Kruidvat zet onder Chinese leiding in op groei met grotere winkels en nieuwe formules. Naast lage prijzen weet het Kruidvat vriend en vijand te verrassen met het assortiment. Van treinkaartjes en magnetrons, Zo verstrekt het Kruidvat sinds enkele maanden ook persoonlijke leningen. In de vier maanden claimt het bedrijf twee procent van het marktaandeel in handen te hebben.

Volgens topman Jürgen Schreiber is het Kruidvat nooit een traditionele drogist geweest. “We hebben een team van zeventig mensen dat fulltime nieuwe en verrassende dingen bedenkt. Ze reizen de wereld af, op zoek naar goedkope en originele producten. Het maakt ons niet uit wat. Alles kan. Als het voor onze klanten maar een fantastische deal is.”

Onder Chinese leiding van Hutchison Whampoa groeide het assortiment van niet-drogisterijproducten uit van 15 procent tot 30 procent. Volgens Hans van Wissen van adviesbureau Amstel Consult vertoont de formule slijtage: “Die verliest aan kracht, omdat onduidelijk is wat je er aantreft.” Van Wissen geeft ook aan dat het bedrijf de aanvoerlijnen van de branchevreemde producten niet onder controle heeft. Door de kleine magazijnen staan winkels regelmatig vol met dozen waardoor klanten niet bij producten kunnen. Topman Schreiber: “We zijn te hard gegaan. Het is moeilijk die goederenstroom te beheersen. Ik heb besloten het percentage branchevreemd niet verder te verhogen. Ik ga weer iets meer de nadruk leggen op Kruidvat als drogist.” Zo komt de drogist over enkele weken met een eigen merk babymelkpoeder, waarmee het Kruidvat de aanval inzet op Nutricia.

Trekpleister
Trekpleister krijgt een andere naam, waarschijnlijk Savers en wordt een harde discount met lage prijzen. Ongeveer de helft van de producten zullen bestaan uit huismerken. Het assortiment zal voor hooguit een kwart uit voeding bestaan, waarbij het niet zal gaan om producten die in de supermarkt te koop zijn. De nadruk zal komen te liggen op voorverpakte etnische voeding uit India, Japan, China, en Thailand. Daarnaast krijgt Savers een assortiment wijn in de schappen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!