​Detailhandel wil compensatie voor hoger jeugdloon

​Detailhandel wil compensatie voor hoger jeugdloon

Detailhandel Nederland vreest voor een verlies aan banen wanneer het minimumjeugdloon wordt verhoogd. Jongeren worden daardoor relatief duur, stelt de belangenvereniging.

De minimumjeugdloon gaat de komende jaren stapsgewijs omhoog, zo kondigde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag aan. Waar het minimumjeugdloon nu vanaf 23 jaar geldt, wordt die grens in 2017 een jaar verlaagd. In 2019 krijgen 21-jarigen waarschijnlijk recht op het jeugdloon voor volwassenen. Verder wordt ook het minimumjeugdloon voor jongeren tussen achttien en twintig jaar stapsgewijs verhoogd.

Die verhogingen zijn voor Detailhandel Nederland alleen acceptabel als winkeliers volledig gecompenseerd worden voor de kostenstijging. Asscher wil daarvoor gebruikmaken van de subsidieregeling lage inkomensvoordeel, die volgend jaar van start gaat. Werkgevers krijgen daarbij subsidie voor laagbetaalde werknemers.

Het kabinet stelde eerder al vijfhonderd miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe subsidieregeling. Daar komt nu nog eens honderd miljoen euro bovenop. Dat bedrag komt echter uit het potje voor arbeidsongeschikten, die de werkgevers zelf vullen.

De Bijenkorf nam recent al afscheid van het jeugdloon, waardoor een 20-jarige er in één klap dertig procent loon bij kreeg. De warenhuisketen halveerde tegelijkertijd de zondagtoeslag naar vijftig procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!