Ondernemers mogen niet volledig genegeerd worden bij de stille voorbereiding van een faillissement. Die aanpassing wil de VVD doen aan de nieuwe faillissementswet, die maandag in de Tweede Kamer wordt behandeld, meldt Het Financieele Dagblad.

Door een ‘stille curator’ voorafgaand aan een faillissement in rust te laten onderzoeken of een doorstart kans van slagen heeft, wordt meer werkgelegenheid behouden en krijgen meer schuldeisers hun geld terug, blijkt uit onderzoek. Nu oordelen rechters verschillend over de toelating van zo’n stille curator. De nieuwe wet moet zo’n pre-packregeling wettelijk verankeren. In die periode waarin de curator onderzoek doet, kan de bank geen beslag leggen op de activa.

De aanpassing die de VVD wil doen, waardoor ook de eigenaren van de onderneming worden betrokken bij de aanwijzingen van de curator, lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen. “Bij een familiebedrijf of een bedrijf met een klein aantal aandeelhouders, kan het nuttig zijn om betrokken te zijn bij de stille voorbereiding van een faillissement”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.