Krap de helft retailers verkoopt online

Krap de helft retailers verkoopt online

Van de bedrijven in de Nederlandse detailhandel deed vorig jaar 42 procent aan e-commerce. In 2010 was dit nog 24 procent, meldt het CBS.

De detailhandel staat op de derde plaats van branches die hun diensten online aanbieden. Daarmee scoort de retail hoger dan de Nederlandse bedrijven als geheel, waarbij het gemiddelde op 24 procent ligt. In de toeristenbranche verkoopt meer dan de helft van de bedrijven online.

Vooral voor winkels in consumentenelektronica wordt de webshop steeds belangrijker, constateert het statistiekbureau. De online omzet van die retailers steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 34 procent, terwijl de winkelomzet met bijna elf procent afnam.

Nog steeds wordt de meeste elektronica in de winkel gekocht, maar online aandeel van de omzet lag in 2014 op bijna een kwart. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder. Ook is het aantal webwinkels in de branche de afgelopen vier jaar met bijna een kwart gestegen, terwijl het aantal fysieke winkels met elf procent daalde.