IKEA: 'Toeslagen personeel zijn achterhaald'

IKEA: 'Toeslagen personeel zijn achterhaald'

De uren waarvoor IKEA zijn medewerkers in het verleden toeslagen betaalde, moeten nu worden gezien als reguliere werktijden. Daarom zijn de toeslagen in de nieuwe cao herzien, laat de meubelketen weten.

IKEA sloot het akkoord deze week met de eigen werknemersvereniging W.I.M., maar vakbond FNV ging er niet mee akkoord. Het versoberen en deels afschaffen van de toeslagen voor koopavonden en zaterdagen, leidt volgens bestuurder Marian Beldsnijder tot een inkomensdaling voor medewerkers op de middellange termijn. “Ze betalen de nieuwe cao-afspraken uiteindelijk uit eigen zak.”

De woonwinkelketen wijst erop dat in de nieuwe cao wordt voorzien in een gemiddelde loonsverhoging van 2,6 procent en dat de jeugdlonen worden afgeschaft. Verder wordt de pensioenvoorziening omgevormd van een volledig collectieve regeling naar een collectieve basisvoorziening met individuele keuzemogelijkheden.

De in het verleden ingestelde toeslagen om werken buiten de reguliere winkeltijden te compenseren, passen niet meer in deze tijd, licht HR manager Inge Arts van IKEA Nederland toe. “IKEA was vaak langer en vaker open dan andere winkels”, stelt zij. “De maatschappelijke acceptatie en wens vanuit de klant voor brede openingsuren zorgen ervoor dat deze werkuren nu regulier zijn.”

IKEA wijst erop dat bestaande werknemers een structurele compensatie krijgen voor de veranderingen in de toeslagen, waarbij ‘het streven is dat zij er niet op achteruitgaan.’ De cao moet in oktober ingaan voor de duur van een jaar.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends