Retailers voor twee miljoen beboet

Retailers voor twee miljoen beboet

Ruim twintig procent van de detailhandels- en horecabedrijven die door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn gecontroleerd houden zich niet aan de wet. In totaal is voor bijna 5,5 miljoen euro aan boetes opgelegd, waarvan twee miljoen in de retail.

Onder de wetsovertredingen die zijn geconstateerd, waren onder meer illegale tewerkstelling, onderbetaling en personeel te lang laten werken. Het onderzoek is in 2014 en 2015 gedaan onder 1914 horecabedrijven en 1326 winkels. De Inspectie is daarbij ‘risicogericht’ te werk gegaan, waardoor het onderzoek niet representatief is voor de gehele sector.

In de retail werden onder meer avondwinkels, markten en bakkers gecontroleerd. In totaal werden 417 overtredingen geconstateerd, waarbij in 310 gevallen illegale werknemers werden ingezet. Verder werd zeventig keer de arbeidstijdenwet overtreden en werd in 36 gevallen te weinig loon betaald.

In de horeca werd de arbeidstijdenwet het vaakst overtreden. In die sector bedroeg het totale boetebedrag 3,5 miljoen euro. Bekijk op RetailWatching een infographic met alle bevindingen van de inspectie.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends