Minister Bussemaker wil het voor boekhandels makkelijker maken om klanten geschenken te geven. Ze beantwoordt daarmee aan de wens van de Tweede Kamer om het ‘individuele ondernemerschap’ te bevorderen en het boek promoten, meldt de NOS.

Door de vaste boekenprijs, zijn de mogelijkheden voor kortingen en cadeaus momenteel beperkt. Alleen als alle boekwinkels tegelijk meedoen, zijn dergelijke acties mogelijk. Bussemaker wil in 2018 een proef doen met meer flexibiliteit in boekhandels.

De minister heeft advies gevraagd aan het Commissariaat voor de Media, dat nog veel bezwaren ziet tegen de verruiming van de regels. De toezichthouder vreest onder meer dat kapitaalkrachtige ketens er meer profijt van zouden hebben dan kleine zelfstandige boekwinkels. De minister wil daarom bepaalde voorwaarden aan de pilot verbinden, laat ze weten.

Een geschenk mag maximaal vijf euro waard zijn bij een minimale besteding van vijftien euro. Verder mogen alleen winkels meedoen met minimaal duizend boeken in hun assortiment hebben, om supermarkten en drogisterijketens uit te sluiten. Ook pure webshops kunnen niet meedoen aan de proef.