Starbucks betaalt staatssteun terug

Starbucks betaalt staatssteun terug

De Nederlandse fiscus heeft 25,7 miljoen euro aan te weinig betaalde belasting teruggevorderd van Starbucks. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd.

Het teruggevorderde bedrag is belasting die de koffieketen niet had betaald, op basis van een afspraak met de Belastingdienst uit 2008. Het verschil tussen dat bedrag en de belasting die betaald had moeten worden volgens de regels van de Europese Commissie, is nu terugbetaald. Het gaat daarbij om een naheffing over de jaren 2008 tot en met 2014.

De afspraak met de fiscus hield in dat Starbucks zijn belastbare winst mocht vaststellen als een winstmarge van negen tot elf procent op de relevante bedrijfskosten. Het verschil tussen dat bedrag en de werkelijke winst, keerde Starbucks als roytalty uit aan zijn Britse zusterbedrijf Alki. De Europese Commissie besloot eind 2014 dat de afspraken een vorm van staatssteun zijn.

Uit de vorige maand gedeponeerde jaarrekening bleek dat Starbucks nog altijd zijn belastbare winst berekent op grond van de afspraak uit 2008. De Nederlandse autoriteiten hebben de Europese Commissie nu echter verzekerd dat de nog uitstaande aanslagen voor 2015 en 2016, en de toekomstige belastingverplichtingen van de retailer, zullen worden beoordeeld volgens de richtlijnen van de Commissie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!