​Inflatie voor het eerst in dertig jaar negatief

De Nederlandse inflatie is in juli gedaald naar -0,3 procent. Het is voor het eerst sinds december 1987 dat de consumentenprijzen lager liggen dan een jaar eerder, meldt het CBS.

De negatieve inflatie komt onder meer door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. In juni waren voedingsproducten 1,4 procent duurder dan een jaar eerder, in juli nog een half procent. Deze lagere prijsstijging heeft een verlagend effect op de inflatie. Ook goedkopere benzine en de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland drukten de inflatie.

De kledingprijzen hadden juist een verhogend effect op de inflatie. Mode was dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli 2015.

De inflatie in ons land daalde volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) van -0,2 procent in juni naar -0,6 procent in juli. In de eurozone steeg die juist, van 0,1 procent naar 0,2 procent, waarmee Nederland ruim onder het Europees gemiddelde ligt. Vooral duurdere voedingsmiddelen, alcohol en tabak verhoogden de inflatie in de eurozone.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!