​‘Nederlandse retailers buiten textielwerkers uit’

​‘Nederlandse retailers buiten textielwerkers uit’

Zeker negen Nederlandse fashionketens maken gebruik van fabrieken in India waar arbeiders onder het minimumloon betaald krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep.

De onderzoekers hebben tien fabrieken in Zuid-India onder de loep genomen. Daar zou onder meer kleding van C&A, Coolcat, G-Star, McGregor, Mexx, Scotch & Soda, Suitsupply, The Sting en WE Fashion vandaan komen. De problemen gelden volgens Schone Kleren Campagne ook voor merken die niet uit dit onderzoek naar voren komen, maar wel van Indiase textielarbeid gebruikmaken. De resultaten zouden representatief zijn voor de omstandigheden in Indiase fabrieken.

De onderzoekers hebben 150 fabrieksarbeiders ondervraagd. 53 van hen verdienen minder dan het minimumloon en geen enkele arbeider verdient voldoende om rond te komen. Daarnaast wordt in het rapport een hoge werkdruk geconstateerd en zouden vrouwen minder verdienen dan mannen. Ook komt gedwongen en onbetaald overwerk voor.

De genoemde retailers laten tegenover het Algemeen Dagblad weten zich niet in de uitkomsten van het onderzoek te herkennen. G-Star, WE Fashion en The Sting wijzen op het recent getekende Duurzame Kleding & Textiel, terwijl Scotch & Soda zegt zijn productie in Zuid-India vorig jaar al te hebben opgeschort. C&A zegt met 137 verschillende Indiase fabrieken te laten produceren en niet te weten om welke fabrieken het in het onderzoek gaat en Coolcat laat weten een eigen onderzoek te starten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!