​‘Grote hype van e-books is voorbij’

​‘Grote hype van e-books is voorbij’

Het marktaandeel van e-books in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op 6,4 procent. Dat is 0,6 procentpunt meer dan een jaar eerder. “De grote hype is voorbij”, zegt business development manager Susan Breeuwsma van CB in Het Financieele Dagblad.

De verkopen van e-books zijn in het derde kwartaal met tien procent gestegen. Bovendien werden via bibliotheek.nl liefst 63 procent meer digitale boeken uitgeleend dan een jaar eerder. In het derde kwartaal werd bijna 900 duizend keer een e-boek gehuurd. Dat is volgens Breeuwsma gunstig voor uitgeverijen, omdat dit om boeken gaat die al langer op de markt zijn. Een bestseller wordt in de winkel in de eerste twee maanden goed verkocht, terwijl de verhuurpiek vaak pas na een jaar optreedt.

Verder liet de fysieke boekenverkoop een lichte stijging zien van twee procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Die groei kan echter niet voorkomen dat er in de afgelopen twaalf maanden 0,8 minder boeken zijn verkocht dan in het jaar ervoor. Zeventien procent van alle boeken zijn het afgelopen jaar door webwinkels verkocht.

Vorig jaar groeide de Nederlandse boekenmarkt voor het eerst in jaren weer. Er werden 39 miljoen boeken verkocht in 2015, twee miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 3,5 procent naar 525 miljoen euro, zo blijkt uit de nieuwe KVB Boekwerk Monitor. In het recordjaar 2008 lag de omzet nog op 640 miljoen euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!