MKB-Nederland, VNO-NCV en LTO Nederland willen in het volgende kabinet een speciale minister om krimp in landelijke gebieden tegen te gaan. Dat is volgens de ondernemersverenigingen ‘harde noodzaak’, onder meer door de steeds hogere winkelleegstand en vergrijzing in deze gebieden.

De oproep is onderdeel van de campagne NL Next Level, waarmee de verenigingen de Nederlandse economie een impuls willen geven. Daarvoor is meer nationale regie nodig om de investeringen en samenwerking te faciliteren, stellen de organisaties. “Bijvoorbeeld om te voorkomen dat gemeenten onderling met elkaar concurreren in plaats van samenwerken.”

De ondernemersorganisaties pleiten ervoor Nederland internationaal te verkopen als ‘één grote stad’. Daarmee verwachten ze dat middelgrote steden en dorpen meer kunnen profiteren van de groeimarkt van toerisme. Ze vrezen dat de tweedeling tussen de grote steden en de kleinere gemeenten anders steeds groter wordt. Zij wijzen onder meer op het structurele overaanbod aan winkels in die plaatsen, terwijl steeds meer inwoners wegtrekken.