Fashion- schoenen- en sportretailers verwachten een flinke omzetsprong in het laatste kwartaal van dit jaar. Het herfstweer heeft in oktober voor sommige winkels al voor een verdubbeling gezorgd ten opzichte van vorig jaar, meldt brancheorganisatie INretail.

Retailers passen hun businessmodel steeds vaker aan op de onvoorspelbare weersomstandigheden, stelt INretail. Die werkwijze past bij een sector die hevig verandert, stelt directeur Jan Meerman. “Hier onderscheiden zich de mannen van de jongens, het is deze mentaliteit die de branche nodig heeft.”

Ook de recordhoogte van het consumentenvertrouwen draagt bij aan de positieve verwachtingen voor het vierde kwartaal. De warme september maand had nog wel zijn negatieve impact op de omzetontwikkeling. Zo daalde de omzet van modewinkels over de eerste negen maanden met 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral damesmodewinkels dragen daar met vier procent daling sterk aan bij.

De sportverkopen zijn in de eerste drie kwartalen wel met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De schoenverkopen bleven vrijwel gelijk.