'Kahn moet tientallen miljoenen investeren in MS Mode'

'Kahn moet tientallen miljoenen investeren in MS Mode'

Om MS Mode nieuw leven in te blazen en een nieuwe collectie op te bouwen zijn tientallen miljoenen nodig. Dat geld moeten de eigenaren zelf betalen, omdat ze waarschijnlijk geen steun krijgen van de banken. Dat concludeert Het Financieele Dagblad op basis van kenners.

De curatoren van MS Mode hebben het eerste faillissementsverslag gepubliceerd, waarin ze concluderen dat de financiering van de modeketen al vijf jaar niet adequaat geregeld was. MS Mode was afhankelijk van flitsleningen, die door Coolinvestments tot afgelopen juni steeds werden toegekend.

Dit informele arrangement leverde volgens de curatoren geen problemen op, zolang er sprake was van een positieve ebitda en twee tegenvallende seizoenen of een misslag bij het inkoopbeleid uitbleven. Toen de resultaten begin dit jaar tegenvielen, eiste Rabobank echter dat zijn lening van ruim dertig miljoen euro werd terugbetaald. Het investeringsbedrijf van Roland Kahn weigerde vervolgens nog langer flitsleningen te geven.

MS Mode stelde vervolgens Herman Hovestad aan als ‘chief risk officer’ en ging op zoek naar een koper. Er werden zo’n vijftig strategische kopers en investeerders benaderd, maar zij haakten af omdat er te weinig tijd was en de uitdagingen te groot waren. De modeketen moest daarom begin augustus uitstel van betaling aanvragen, wat al snel werd omgezet in een faillissement.

De curatoren stellen dat er vervolgens sprake is geweest van ‘een open biedingsproces’, waarbij Roland Kahn samen met de Amerikaanse boedelverkoper GA Europe uiteindelijk aan het langste eind trok. Kahn hield zich volgens hen lange tijd afzijdig omdat hij vond dat hij het had ‘verknald’, maar stapte naar voren toen de ondernemingsraad daarom had gevraagd.

Wat Kahn en GA Europe voor de doorstart hebben betaald, is nog onduidelijk. Het is echter niet de hoofdprijs, omdat zij de enige waren die het bedrijf wilden voortzetten. Er is een miljoen euro betaald voor onder meer de goodwill en inventaris, maar de meeste waarde zat in de voorraden. Die zullen volgens Het Financieele Dagblad rond de twaalf miljoen euro hebben opgeleverd.

“De conclusie is dat het gelukt is een groot deel van MS te behouden”, aldus de curatoren. Ze stellen dat er minstens negentig van de 134 Nederlandse winkels openblijven en dat veel van het oude personeel in dienst wordt genomen. “Ook in het buitenland worden winkels voortgezet.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!