​VGT zet kwaad bloed met ‘laatste bod’

FNV beschuldigt de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT) ervan de arbeidsvoorwaarden van hun personeel af te willen breken. Het ‘laatste bod’ dat maandag is uitgebracht kan de vakbond niet bekoren, zo laat bestuurder Niels Suijker weten.

De cao VGT geldt voor medewerkers van C&A, Charles Vögele, Claudia Sträter, Miss Etam, Promiss, Hunkemöller, Peek & Cloppenburg, Primark en WE. De werkgevers willen echter overstappen naar de cao Fashion, Sport & Lifestyle, die volgens de vakbond een stuk goedkoper is. Zo worden de toeslagen voor de zondag en zaterdagavond gehalveerd van honderd naar vijftig procent, gaat de avondtoeslag een uur later in en wordt er gesneden in de loondoorbetaling tijdens ziekte.

Voor het personeel dat voor september 2013 in dienst kwam heeft de VGT een loonsverhoging van één procent in gedachten. Suijker wijst er echter op dat deze medewerkers al sinds 2008 geen loonsverhoging hebben gehad, op een verhoging van één procent van de schaallonen in 2010 na. “Dat is een triest bod dat getuigt van weinig respect.”

Dat de hoogte van de weekendtoeslagen en loondoorbetaling bij ziekte voor deze groep gehandhaafd blijven, is volgens hem een wassen neus. “Geen VGT-werkgever zal ooit nog een ‘dure VGT 2008’-medewerker inzetten op een zaterdag of een zondag, als hij óók iemand kan inzetten met een lager uurloon én een gehalveerde toeslag”, aldus Suijker.

Het voorstel van de VGT wordt de komende twee weken door de vakbonden voorgelegd aan hun leden. FNV laat echter nu al weten niet mee te werken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!