'Retail vergt ander type cfo'

Minstens 45 retailbedrijven wereldwijd hebben hun financiële topman het afgelopen jaar vervangen. In de Verenigde Staten ligt de ‘omloopsnelheid’ van cfo’s in de laatste twee jaren flink hoger dan in andere sectoren. Dat blijkt uit onderzoek van Korn/Ferry International, waar persbureau Bloomberg over bericht.

In 2015 werd ruim twintig procent van cfo’s in de retail vervangen, tegenover vijftien procent in alle sectoren. Vorig jaar kreeg meer dan zeventien procent van de retailers een nieuwe cfo, terwijl het gemiddelde in de branche opnieuw rond de vijftien procent lag.

In de Verenigde Staten zijn onder meer Neiman Marcus, Kohl’s, Coach en Nordstrom op zoek naar een nieuwe cfo. Daarnaast ziet Whole Foods zijn ceo na 29 jaar vertrekken.

De hoge omloopsnelheid van cfo’s is volgens Bloomberg het gevolg van de veranderende consumentengedrag. Toen de ceo van Whole Foods aantrad ging het vooral om groei, in termen van nieuwe vestigingen, het verhogen van de aandelenprijs en het klaarstomen voor overnames. Inmiddels draait het vaker om het sluiten van winkels, uitvoeren van herstelplannen en afslanken van bedrijfsstructuren.

Bij de zoektocht naar een nieuwe financiële topman kijken retailers steeds vaker buiten de retail. Zo is de nieuwe cfo van Tiffany & Co afkomstig van een spoorwegmaatschappij. In ons land stelden onder meer Deen, Kijkshop, 2theloo en Kwantum vorig jaar een nieuwe cfo aan. De laatstgenoemde keten maakte de cfo tevens verantwoordelijk voor de ict.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!