​McGregor berispt om leeftijdsdiscriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat bij McGregor en Adam Menswear sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Acht van de negen medewerkers die een klacht hebben ingediend zijn in het gelijk gesteld, zo meldt de toezichthouder vrijdag.

Moederbedrijf Doniger Fashion Group paste bij de doorstart van de winkelketens een anciënniteitscriterium toe. Dat houdt in dat mensen die er zeven jaar of langer werkten in beginsel geen contract kregen. Het aantal dienstjaren van deze groep zou anders meegenomen moeten worden, wat betekent dat er bij een eventueel ontslag een flinke transitievergoeding moet worden betaald.

Doniger stelt dat het anciënniteitscriterium niet nadelig uitpakt voor het oudere personaal, maar dat geldt volgens het College alleen in het geval van een 46-jarige medewerker. Het aandeel 45-55-jarigen bij het modeconcern is weliswaar groter geworden, maar het aandeel 55-plussers is juist het sterkst afgenomen.

De transitievergoeding is volgens de toezichthouder geen argument om te discrimineren op leeftijd. Doniger heeft namelijk niet aan kunnen tonen dat de hoogte van die vergoeding een goede doorstart onmogelijk maakt. Het College wijst erop dat de gevolgen van een overname zo goed mogelijk over alle personeelsleden verspreid moeten worden.

Een oordeel van Het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend en de toezichthouder kan ook geen sanctie opleggen, benadrukt een woordvoerder tegenover RetailNews. In zo’n tachtig procent van de gevallen onderneemt de werkgever volgens haar actie. De werknemers kunnen daarnaast met de uitspraak naar de rechter.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!