​Verbod op kosten voor pinnen in winkels

Winkeliers mogen vanaf volgend jaar geen extra kosten meer vragen voor betalingen met pinpas of creditcard. Dat laat adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland weten aan Radar.

Een pinbetaling kost winkeliers gemiddeld negentien cent transactiekosten, een contactloze betaling vijftien cent. Die kosten worden soms nog doorberekend aan de consument, variërend van vijf tot vijftig cent per transactie. Vanaf 18 januari 2018 moeten die kosten worden verwerkt in de prijs van de producten, zodat consumenten aan de kassa niet meer voor verrassingen komen te staan.

Ook extra kosten voor betalen met creditcards wordt verboden. Uit een peiling van Radar onder twaalfhonderd respondenten blijkt dat 89 procent bijbetalen voor pinnen onredelijk vindt. Elf procent heeft coulance als het om een klein bedrag bij een kleine winkelier gaat.

Reacties 16


Martijn Dörr 5 jul, 18:28

Knappe jongen die dit wettelijk krijgt gehandhaafd, bovendien zijn de transacties vaak niet in de verkoopprijs te verwerken. Bovendien wat denk je wat bijbetalen van de transactie kosten nu helemaal inhoud?....Prijsverhoging zegt u als antwoord? Nou bij deze tellen we het er standaard bij dus.. (ook bij contante betaling eigenlijk want bij cashgeld moet je als ondernemer ook weer kosten over betalen bij afstorten...) Al met al zinloze discussie, kosten zijn kosten en die worden linksom of rechtsom gewoon door iemand in de keten betaald. Meestal de eindgebruiker...


Peter De jong 7 feb, 12:38

Ik weet er 1 die dit nog steeds doet met 50 cent. Sterker, hij is de kosten vorig jaar gaan rekenen. Eist een minimum pinbedrag en zit je daaronder dan moet je kosten betalen. Waar kan ik dit melden?


martin van kan 8 feb, 16:02

firma derrez in brunssum rekent voor een bus tabak van 12.50€
14.35 bij pin betaling
dit mag toch niet


ashley montenarie 21 okt, 12:26

Ik heb vandaag bij kruidvat 15 euro moeten betalen bij het pinnen en ze willen het niet terug sturen..


Ans Zuur 20 nov, 00:26

Hier een dag/avond winkel rekent bij iedere aankoop 10 cent en extra bedrag pinnen een euro.klopt niet volgens mij en iedere keer een discussie met hun erover gehad


Mw Fuchs 18 mrt, 20:40

Vietnamese loempia kraam, Oostermeent Huizen rekent ook extra voor pinnen


Myrian Sophia 17 apr, 20:56

Ik heb vandaag 10cent extra moeten betalen voor een pinbetaling


August Hendriks 28 mei, 17:17

Ik heb vandaag 20 cent extra moeten betalen toen ik iets van 50 cent ging afrekenen


Mourad R 9 jun, 15:08

Ik heb zojuist nog extra moeten betalen voor een pintransactie bij Vivant Pelle op de Johan huizingalaan 73 in Amsterdam


Anja Beek 5 jul, 06:23

Ook bij vivant, plantage beverwijk moet je 15 cent pin kosten betalen


Els Pleeging 21 jul, 13:27

Bestelde een turkse pizza. Kost2 euro. Moest 2.10 pinnen. Vroeg waarom . Zei ie doe maar 2.00 euro.


Jean Hansn 12 jan, 14:35

Hallo 2021
Ik heb zojuist nog extra moeten betalen voor een pintransactie bij Helal slagerij IZZET woenselse markt 31B Eindhoven
belachelijk van ING bank NL


Jolanda de Vries 23 mrt, 14:53

mogen sigarenwinkels als je een postzegel koop van eu o,95 daar als je pint EU 1,25 voor rekenen?
Lijkt mij oplichting en dat gebeurt bij sigarenwinkel/tabakswinkel in de Linneuasstraat 77 Amsterdam Oost.
Waarom word er niet beter gecontroleerd op deze praktijken want het gebeurt in 7 van de 10 sigarenwinkels/tabakswinkels in Amsterdam en al met al wat mij ook opvalt dat het allemaal buitenlandse mensen zijn die dit doen.


Johan De druiper 10 apr, 11:49

Transactiekosten horen voor rekening van de ondernemer te zijn, vind ik. De ondernemer neemt een dienst af van de bank. De bank dient betaald te worden voor zijn diensten.
Er is een gemiddeld aantal betalingen te berekenen, de totale kosten daarvan, kun je makkelijk verdelen over de aantal verkopen.


Marjanne Devis 24 jul, 02:30

Op 15/7/2022 heb ik in de supermarkt van ijmuiden een betaling gedaan met pin. Deze uitbater heeft me 10% aangerekend voor een aankoop van 20€ waar kan ik hier een klacht voor neerleggen als Belg zijnde? Dit is toch al verboden sinds 2018 om transacties met pin door te rekenen naar de consument?


A Baba 2 nov, 01:53

Mag een horecaondernemers extra geld vragen voor het pinnen

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!