Terugbetaalboete Shoebaloo blijft staan

Terugbetaalboete Shoebaloo blijft staan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bezwaar van Shoebaloo tegen een terugbetaalboete van 72 duizend euro verworpen. Het bedrag is gezien de ‘gezonde financiële positie’ van de webwinkel niet onevenredig, stelt de toezichthouder.

Shoebaloo tekende bezwaar aan omdat de hoogte van de boete naar eigen zeggen niet goed was gemotiveerd. Ook zou de boete niet evenredig zijn vanwege de ‘verminderde financiële draagkracht’ en spreekt Shoebaloo van willekeur, omdat ook andere webwinkels de regelgeving niet naleven. Bovendien had de ACM vooraf geen waarschuwing afgegeven.

De ACM stelt dat het zowel telefonisch als per e-mail geprobeerd heeft Shoebaloo te waarschuwen, maar daar geen reactie op kreeg. Daarnaast blijkt uit het jaarverslag dat de solvabiliteit en liquiditeit van Shoebaloo sterk zijn, waardoor de boete niet onevenredig is. Ook willekeur is volgens de ACM niet aan de orde, omdat webwinkels geselecteerd zijn op basis van onder meer praktijkonderzoeken van de Consumentenbond en klachten op ConsuWijzer.

Shoebaloo werd beboet omdat het op zijn website onvoldoende informatie verschafte over de regels die gelden voor de bedenktijd na een aankoop. Webshops Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh zagen hun boetes wel verlaagd worden vanwege onvoldoende draagkracht. Coolcat en Bever, die met 220 duizend en 198 duizend euro het zwaarst werden gestraft, stapten direct naar de rechter. Die zaken moeten nog behandeld worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!