'Amsterdam moet een voorbeeld nemen aan San Francisco'

'Amsterdam moet een voorbeeld nemen aan San Francisco'

Amsterdamse ondernemers pleiten voor een beperking van het aantal vestigingen van grote winkelketens. De gemeente moet daarbij een voorbeeld nemen aan San Francisco, schrijven zij in Het Parool.

Ondernemers uit de Grachtengordel, De Negen Straatjes, het Spiegelkwartier en de Vijzel- en de Utrechtsestraat reageren met het opiniestuk op het bericht dat Amsterdam een diverser winkelaanbod wil bevorderen om een aantrekkelijkere binnenstad te creëren. Winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners worden gevraagd samen een brancheringplan te maken, waarin wordt bepaald welke winkels wel en niet welkom zijn.

Dat plan gaat volgens de ondernemers voorbij aan de reden dat branchering nodig is. Bij veel winkels staat volgens hen ‘het water tot aan de lippen’. Bepaalde winkelmakelaars zouden collega’s oproepen om onder meer oude ondernemers te vervangen door toeristenwinkels en ketens die de dubbele huur betalen.

De auteurs willen dat Amsterdam ‘als de wiedeweerga gaat brancheren via bestemmingsplan en ontwikkeling van eigen instrumenten’. Zo zou San Francisco de diversiteit in de stad versterken door restricties voor grote ketens. Zij moeten speciale toestemming vragen om zich te vestigen in San Francisco, als ze wereldwijd meer dan elf vestigingen hebben. Dat heeft volgens de Amsterdamse ondernemers als resultaat dat grote retailketens er twaalf procent van de vestigingen in handen hebben, waar het nationaal gemiddelde op 32 procent ligt.

Behalve ‘regelgeving à la San Francisco’ willen ze ook dat souvenirwinkels aan banden worden gelegd en betrokken makelaars en pandeigenaren worden aangesproken. Zelfstandige ondernemers moeten verder beschermd worden tegen verdere huurprijsopdrijving.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends