​‘Franchisecode snel wettelijk verankerd’

​‘Franchisecode snel wettelijk verankerd’

Minister Henk Kamp van Economische Zaken presenteert nog deze maand een wetsvoorstel om de Nederlandse Franchise Code (NFC) bindend te verklaren. Daarvoor is breed draagvlak in de Tweede Kamer, meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen rond het proces.

Het is nog niet duidelijk of de NFC voor alle franchiseorganisaties geldt of dat uitzonderingen worden gemaakt. De franchisecode werd ruim een jaar terug op vrijblijvende basis geïntroduceerd, maar is nog door weinig retailers in de franchiseovereenkomst opgenomen. Volgens Kamp is de code zo belangrijk, dat de naleving moet worden gewaarborgd. Onder meer Expert en The Read Shop passen de NFC al wel toe.

De NFC moet de machtsverhouding tussen franchisegevers- en nemers meer in balans brengen. Zo moeten ondernemers inzicht kunnen krijgen in de financiële positie van hun franchisegever. Ook moeten de zekerheden die franchiseorganisaties van hun franchisenemers vragen ‘redelijk en proportioneel’ zijn. Daardoor komen volgens critici nu vaak te veel risico’s bij de ondernemers te liggen.

De NFC is zowel voor franchisegevers- als nemers gunstig, denkt Patricia Hoogstraaten, directeur van brancheorganisatie het Vakcentrum en een van de opstellers van de code. Franchisenemers zijn volgens haar beter beschermd tegen misbruik van machtsverhoudingen, terwijl er voor ondernemers verplichtingen over investeringen in staan. De Nederlandse Franchise Vereniging is niet blij met de code, en vreest juist rechtszaken en een verharding van de verhoudingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!