Kamp komt met wetsvoorstel: franchisecode verplicht

Kamp komt met wetsvoorstel: franchisecode verplicht

Minister Henk Kamp van Economische zaken verankert de Nederlandse Franchise Code in de wet. Daardoor worden de afspraken in de door de sector opgestelde code verplicht.

Vorige week werd al bekend dat er nog deze maand een wetsvoorstel zou komen om de code bindend te verklaren. Daarvoor zou volgens Het Financieele Dagblad breed draagvlak zijn in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel, dat in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgesteld, gaat nu voor een periode van zes weken in internetconsultatie.

Kamp stelt dat partijen in de franchisewereld het in de praktijk te vaak oneens zijn over de naleving van gemaakte afspraken. De sector slaagt er bovendien niet in om de code op vrijwillige basis toe te passen, constateert hij. Door de wettelijke verankering is het gebruik van de code niet meer afhankelijk van een vrijwillige medewerking. “Dat leidt tot duidelijkere spelregels, minder conflicten en uiteindelijk tot meer omzet voor de hele branche”, verwacht Kamp.

De rechter zal zich bij de beoordeling van eventuele geschillen, die we de afgelopen jaren onder meer bij Albert Heijn, DA en Bakker Bart hebben gezien, mede op de franchisecode moeten baseren. Het blijft voor franchisegevers en -nemers mogelijk om in het contract af te wijken van de code, als dat duidelijk wordt gemotiveerd.

Franchisenemers willen de code zo snel mogelijk wettelijk verankerd zien, laat het Vakcentrum in een reactie weten. De Nederlandse Franchise Vereniging is niet blij met de code, en vreest juist rechtszaken en een verharding van de verhoudingen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!