Shoeby heeft zijn miljoenenverliezen van de afgelopen jaren omgebogen in een kleine winst. De kledingketen boekte vorig jaar een plus van 103 duizend euro, schrijft Quote.

De omzet van Shoeby liep licht terug, van 75,8 naar 73,9 miljoen euro. De kleine winst van de retailer volgt op drie jaren waarin achtereenvolgens 25, dertig en vier miljoen euro verlies werd geleden. “Ik hoop dat de zwarte cijfers volgend jaar een stuk dikker met viltstift worden aangezet”, zegt eigenaar John van Deursen tegen Quote.

Shoeby voerde naar aanleiding van de verliezen in 2015 een herfinanciering uit, waarbij enig aandeelhouder Van Deursen 20,5 miljoen euro bijstortte. Een bankschuld van 29,5 miljoen euro kon daardoor worden afgelost. Shoeby verwacht dat het herstel zich dit jaar en daarna zal doorzetten. De fashionretailer kampt nog met een negatief eigen vermogen van 3,5 miljoen euro.

Van Deursen zegt blij te zijn in korte tijd een turnaround te kunnen maken. “Het bewijst dat we goed bezig zijn, al was dat niet makkelijk en zaten we in de hoek waar de klappen vallen.” Hij noemt het lastig om het bedrijfsmodel om te vormen naar de nieuwe economie, waarin e-commerce een grote rol speelt. Ook wijst hij op het ‘economisch vacuüm’ met beperkte groei en de terughoudende opstelling van banken.