Vaak geld kwijt na online koopfraude

Vaak geld kwijt na online koopfraude

Een groot deel van de mensen die online een product bestellen maar niet ontvangen, krijgt het geld niet terug. Ruim negen op de tien consumenten blijven na verkoopfraude gedupeerd achter. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS onder ruim 1700 gedupeerden.

Ongeveer een half miljoen mensen waren vorig jaar slachtoffer van verkoopfraude, blijkt uit cijfers van het CBS. De meeste fraude kwam voor in de categorieën kleding en accessoires, spelcomputers en software en tickets.

Van de mensen die aangifte hebben gedaan, is minder dan tien procent tevreden over de afhandeling. Veel gedupeerden kregen te horen dat er meer aangiftes nodig zijn of dat het bedrag te laat was. Eén op de vijf aangiften van online verkoopfraude leidde volgens de politie vorig jaar tot een strafrechtelijk onderzoek.

Ruim de helft van de gedupeerden in het onderzoek deed zijn aankoop op Marktplaats. Het verkoopplatform laat weten dat er dagelijks 75 meldingen van oplichting binnenkomen op een totaal van tachtigduizend transacties. Doordat verkopers na afloop van een aankoop niet worden beoordeeld, zou het voor gebruikers moeilijker te achterhalen zijn of een verkoper betrouwbaar is.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends