Drie oud-medewerkers van De Schoenenfabriek openen in september een nieuwe zaak in Groningen. De nieuwe winkel krijgt de naam SchoenenZaken en richt zich op herenschoenen.

Oprichters van SchoenenZaken zijn Paul Vetter, Thies Nicolai en Joel Timmerman, van wie de laatste samen met Berend Ziengs aan de wieg stond van De Schoenenfabriek. Die formule werd eerder dit jaar failliet verklaard, waarna tevergeefs werd geprobeerd een doorstart in Groningen te realiseren. De verhuurder van de winkel aan het A-Kerkhof wilde niet mee in een lagere prijs.

SchoenenZaken opent zijn deuren nu in de Zwanestraat, op de plek waar Blanche Mode voor zijn verhuizing gevestigd was. De focus ligt volgens de initiatiefnemers op kwaliteit en ambacht, waarbij collecties worden aangeboden van ‘gerenommeerde merken’.

SchoenenZaken biedt consumenten volgens Timmerman straks hetzelfde gevoel als De Schoenenfabriek, maar ‘met een eigen twist’. Het faillissement van De Schoenenfabriek had niets te maken met de vraag naar kwaliteitsherenschoenen maar met te grote voorraden, stelt hij tegenover de Groninger Ondernemers Courant. “Daar hebben we veel van geleerd en wij gaan zorgen dat we voorzichtiger zullen inkopen.”