Brabantse retailcommissie buigt zich over winkelplannen

Brabantse retailcommissie buigt zich over winkelplannen

De provincie Noord-Brabant heeft een commissie van retail- en vastgoeddeskundigen in het leven geroepen. Deze retailadviescommissie moet een impuls geven aan de vernieuwing en versterking van winkelgebieden in Brabant, zo laat de provincie weten.

De winkelleegstand in Brabant is de voorbije twee jaar gestegen, voornamelijk in de tien middelgrote gemeenten. In totaal staat nu elf procent van de winkelmeters leeg. Ondanks de beperkte vraag naar winkelruimte, liggen er volgens de provincie nog veel plannen voor extra winkelmeters op de plank. Zo is er nog voor 145 duizend vierkante meter aan uitbreidingsruimte mogelijk binnen gemeentelijke bestemmingsplannen.

De commissie buigt zich naar verwachting zo’n acht keer per jaar over winkelplannen. Daarbij gaat het vooral om grote winkels buiten het centrum, die van invloed kunnen zijn op omliggende gemeenten. “Winkelgebieden in Brabant zien zich geconfronteerd met forse opgaven. Ik ben ervan overtuigd dat de deskundige en objectieve inbreng van de retailadviescommissie veel kan toevoegen aan de juiste keuzes voor detailhandelsontwikkeling in Brabant”, aldus gedeputeerde Erik van Merrienboer van Ruimte en Financiën.

De commissie telt zeven beoogde leden, bestaande uit deskundigen uit het onderwijs, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Voormalig vastgoeddirecteur Gert-Jan de Rooij van A.S. Watson is een van hen. Voorzitter is Ingrid Janssen, die als onafhankelijk onderzoeker actief is in de retailsector. Zij stelt dat de commissie gemeenten wil ondersteunen in de vernieuwing van het winkelaanbod. “We zijn natuurlijk kritisch op nieuwe winkelmeters, maar kijken juist ook naar kansen en retailconcepten die werken in Brabant.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!