'Tweedeling tussen winnaars en verliezers detailhandel'

Nederlandse winkeliers hebben vorig jaar gemiddeld een winstgroei van ruim 25 procent behaald. Tegelijkertijd zag twintig procent de winst juist met de helft dalen, blijkt uit een rapport van accountantsorganisatie SRA.

De winstgroei in de detailhandel was relatief sterk in vergelijking met die van het mkb als geheel. De omzetgroei bedroeg 5,9 procent, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2015. De omzetontwikkeling in de branche bleef daarmee relatief wel wat achter.

De verschillen tussen retailers zijn groot, stelt SRA. Bij bijna een derde van de winkeliers nam de winst met vijftig procent of meer toe, terwijl een op de vijf juist een daling van de helft of meer zag. Winkels in de dhz-, keuken-, en meubelbranche boekten verder beduidend meer winst dan mode- en schoenenwinkels en drogisterijen. 

De personeelskosten zijn vorig jaar met 4,4 procent sterker gestegen dan het jaar ervoor, blijkt verder uit het onderzoek. Verder stegen de verkoopkosten met ruim negen procent, terwijl die in 2015 nog met twee procent daalde. Per saldo vielen de bedrijfskosten vier procent hoger uit. Ook namen de kortlopende schulden, na twee jaar van krimp, weer toe.

De tweedeling tussen ‘winnaars en verliezers’ in de detailhandel zal de komende jaren groter worden, verwacht SRA. De detailhandel als geheel zal naar verwachting dit jaar en in 2018 verder aantrekken, gezien het stijgende besteedbaar inkomen.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!