Het kruidenwalhalla van een Duitse topkok

Het kruidenwalhalla van een Duitse topkok

Het vuur van de Oriënt gecombineerd met de exotische allure van Azië. En dat allemaal in het centrum van München, waar de Duitse topkok Alfons Schuhbeck recent zijn eigen kruidenzaak heropende. 

Aan het Platzl in de Beierse stad is de kruidenwinkel al sinds 2003 gevestigd. Na een opfrisbeurt telt de winkel nu driehonderd vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen. De ontwerpers hebben in alles rekening gehouden met de oosterse uitstraling die de zaak moest hebben, die is terug te zien in de muurschilderingen, meubels, sculpturen, zuilen en koepels. 

Met behulp van de verlichting is de winkel in verschillende zones ingedeeld. Het kleurenspectrum van het licht is al net zo breed als dat van het kruidenaanbod, en om daarbij aan te sluiten is voor de verlichting zoveel mogelijk gebruik gemaakt van 'natuurlijke kleuren'. Voor de bezoeker onzichtbare plafondlampen zorgen voor een omringend, warm licht, dat goed past bij de houten vloer en goudtonen in de winkel. Dit contrasteert met de eveneens verbogen spotlights, die het enorme schilderij van de blauwe lucht aan het plafond verlichten en de winkel daarmee een ruimtelijker gevoel geeft.

Naast een bekende tv-kok, voorziet Schuhbeck ook het voetbalteam van Bayern München van maaltijden. Naast de kruidenwinkel heeft hij ook een chocolade- en theewinkel, een ijszaak en verschillende sterrenrestaurants.