De provincie Flevoland subsidieert de komst van het distributiecentrum van Inditex in Lelystad met 2,9 miljoen euro. De komst van het Spaanse kledingconcern is ‘een unieke kans’, zo verklaart een provinciewoordvoerder aan De Stentor.

Het moederconcern van onder meer Zara neemt in Lelystad zo’n 35 hectare grond in beslag. Normaal zou het zo’n zeven jaar duren om die hoeveelheid grond uit te geven, zegt de woordvoerder. Daarnaast betekent de komst een impuls voor de provinciale economie. Het dc levert in eerste instantie vierhonderd banen op.

De bouw van het distributiecentrum kost zo’n honderd miljoen euro. Het is niet bekend hoeveel Inditex voor de grond heeft betaald. De gemeente Lelystad verstrekt geen subsidie, maar zegt wel versneld te willen investeren in de infrastructuur in het gebied.

Het distributiepunt in Lelystad vormt voor Inditex een aanvulling op de logistieke activiteiten in Spanje en speelt in op de groeiverwachting. Lelystad heeft volgens het Spaanse modeconcern de ideale combinatie van kwalitatief goede fysieke en digitale infrastructuur. De operationele activiteiten in het logistieke centrum moeten in 2019 starten.