Juweliers in de fout met goud- en zilververkoop

160 winkels en webshops verkochten de afgelopen twee jaar gouden en zilveren sieraden zonder keurmerk. Ook werden bij webwinkels juwelen aangetroffen die ten onrechte als ‘goud’ werden aangeboden, blijkt uit cijfers die door RTL Nieuws bij de inspectie zijn opgevraagd.

Het AgentSchap Telecom constateerde in totaal bij veertien procent van de dertienhonderd onderzochte juweliers en edelsmeden fouten. Bij webshops ging het zelfs om 42 procent die zich niet aan de Waarborgwet hield. Door gouden en zilveren sieraden zonder keurmerk te verkopen, zijn die niet op echtheid te controleren. Edelmetaal Waarborg Nederland, dat keurtekens in sieraden mag plaatsen, noemt de cijfers schokkend. “Zie het als misleiding en oplichting”, zegt directeur Sipke van der Meulen. “Iemand verkoopt iets waarvan hij zelf ook niet weet of het goud of zilver is.”

De inspecteurs namen in sommige gevallen sieraden in beslag. Brancheorganisatie Federatie Goud en Zilver benadrukt dat het merendeel van de verkopers zijn zaken bij herinspectie weer op orde had. “Maar als er zoveel de fout in gaan, dan is er wel meer aan de hand”, aldus bestuurslid Ab van Hell.

De kosten voor het keuren van sieraden spelen een rol, vermoedt Van Hell. “Zeker op internet worden sieraden tegen een scherpe prijs aangeboden, dat betekent dat ondernemers ergens anders op gaan bezuinigen.” 
 

RetailTrends