Hunkemöller hoeft niet uit winkel in Kalverstraat

Hunkemöller hoeft niet uit winkel in Kalverstraat

Vastned heeft tevergeefs via de rechter geprobeerd Hunkemöller uit zijn winkel in de Amsterdamse Kalverstraat te zetten. De vastgoedeigenaar wil het pand renoveren om daarna aan een nieuwe huurder een hogere huurprijs te kunnen vragen.

Hunkemöller is al tientallen jaren op de bewuste locatie in de Kalverstraat gevestigd en betaalt er ruim 340 duizend euro aan huur per jaar. Vastned denkt er na een renovatie zo’n twee keer meer voor te kunnen krijgen, mede omdat er meer winkelruimte wordt gerealiseerd. De verhuurder wijst daarbij op een trend in Amsterdam, waarbij retailers steeds grotere winkeloppervlaktes vragen.

Omdat Vastned de renovatie niet zegt te kunnen uitvoeren zonder beëindiging van de huur, is het huurcontract al in september 2015 opgezegd. De lingerieketen werd in een brief gevraagd het pand een jaar later te verlaten, maar die heeft dat geweigerd.

De kantonrechter ziet in dat Vastned zijn rendement kan verbeteren, maar dat komt vooral doordat de huurprijs nu ver onder het marktgemiddelde ligt en niet door een eventuele renovatie. Bovendien heeft Hunkemöller de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de winkel, door die onder meer aan te passen aan haar nieuwe winkelconcept. Daarmee is volgens de retailer een bedrag van 362 duizend euro gemoeid.

Omdat de rechter de belangen van Hunkemöller bij voortzetting van de huurovereenkomsten zwaarder vindt wegen dan die van Vastned bij beëindiging daarvan, wordt de vordering van de vastgoedeigenaar afgewezen. Vastned heeft volgend jaar de mogelijkheid om een huurprijsherziening te vragen. 
Hunkemöller opende eerder dit jaar nog een flagshipstore in de Kalverstraat. Die winkel bevindt zich op zo’n tweehonderd meter van het bewuste pand van Vastned. 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends